Geogrid uit koolstof

Carbontex®

Product Tabs

Productomschrijving
Omschrijving 

Carbontex® is een hittebestendig Texion-geogrid uit koolstof dat asfalt wapent en daardoor scheurvorming vertraagt.

Toepassingen 

Geogrids uit koolstof, zoals Carbontex®, zijn heel geschikt om asfalt te wapenen.

Scheuren in een asfaltweg veroorzaken veranderingen in de spanningen van de wegconstructie. Die verspreidt de lasten daardoor minder goed, en zo vergroot de scheur. Wanneer er water insijpelt doorheen de scheur, vermindert de draagkracht van de ondergrond, waardoor de weg kan bezwijken.

Samenstelling en kenmerken 

Carbontex® geogrid bestaat uit geweven koolstofvezels met een open structuur. Voor stabiliteit en goede hechting met de asfaltlaag, brengt Texion een hechtingslaag van gemodificeerde bitumen (coating) op het geogrid aan. Alternatief sproeit de aannemer de coating in situ.

De asfaltwapening, met vezels die volledig rondom gebitumineerd zijn, biedt een sterke verankering tussen onderliggende en bovenliggende laag asfalt. De wapeningvezels zitten op een niet-geweven vlies (20 gr/m2) van polypropyleen.

Texion brengt met een speciale afrolset de wapening op spanning. U rijdt er meteen met een wals overheen. Het niet-geweven vlies absorbeert de omliggende bitumen, zodat de wapening meteen vast zit.

Koolstof
Koolstof garen is een materiaal dat ontstaat door extreem dunne vezels van koolstof te twijnen, dit is het in elkaar draaien van vezels om er kabelgaren van te maken. De vezels met een dikte van ca. 5 – 10 micron bestaan uit langgerekte koolstofkristallen die in langsrichting min of meer evenwijdig liggen. De koolstof vezel kenmerkt zich door een zeer lage rek (ca. 1,7%) bij breuk en bijgevolg een extreem hoge elasticiteit modulus (spanning/vervorming). Koolstof vezels zijn ongeveer tweemaal zo stijf als staal. Zij zijn vijfmaal zo sterk, voor hetzelfde gewicht. Koolstofvezel oxideert niet onder invloed van water en zuurstof en is bestand tegen hoge temperaturen.

Koolstofvezel biedt unieke eigenschappen voor toepassingen waar grote sterkte en vooral grote stijfheid nodig zijn, zoals voor het wapenen van asfalt.

Koolstof composiet
Bovendien kiest u tussen een zuiver koolstof geogrid, alternatief voor een gecombineerd composiet type met bv. koolstofvezels in de dwarsrichting en glasvezels in de langsrichting.

Voordelen 

Met Texion's Carbontex​® wint u belangrijke voordelen:

  • De hoge treksterkte van koolstof, gecombineerd met de typisch lage rek, resulteert in een extreem hoge elasticiteitsmodulus en biedt dus een ongemeen goede wapening.
  • Koolstof is hittebestendig, wat belangrijk is bij de verwerking in asfalt aan een hoge temperatuur.
  • Het lichte gewicht van koolstof maakt plaatsen van de rollen eenvoudig en snel. Texion plaatst voor u het geogrid op een efficiënte en deskundige wijze.
  • De weersomstandigheden bij uitvoering moeten niet ideaal zijn.
  • Het geogrid wordt door Texion vastgebrand.
  • Er is geen kleef- noch emulsielaag nodig.
  • U bespaart kosten en verkort in belangrijke mate de uitvoeringstermijn.