Geogrids uit polyvinylalcohol

Herkules® PVA

Product Tabs

Productomschrijving
Omschrijving 

Texion’s Herkules geogrid, gemaakt uit polyvinylalcohol (PVA), is een uniaxiaal product voor wapeningen met een lange duursterkte. Polyvinylalcohol heeft zeer goede kruip eigenschappen en is goed bestand tegen de meeste chemicaliën.

Toepassingen 

In grond: gebruik Texion’s Herkules PVA geogrid voor elke wapening waarvoor een lange duursterkte nodig is en waarvan de aanliggende grond olie, vetten, oplosmiddelen bevat. Ook in gronden die gestabiliseerd zijn met kalk of cement en die een pH hebben van 9 – 13 is PVA aangeraden.

In beton: plaats het Heracles geogrid in de bekisting en stort het beton. Zonder beschermende omhulling, daarom in direct contact in het beton, ontstaat een grote wrijving en dus een hoge verankeringskracht. Polyvinylalcohol is goed bestand tegen de hoge pH waarden die zich voordoen tijdens het uitharden.

Typische toepassingen zijn:

  • wapening van ophogingen die gestabiliseerd zijn met kalk of cement
  • als overspanning boven palen voor het vormen van een matras (paalmatras)
  • gewapende grond voor steile taluds of in combinatie met verticale betonelementen
Samenstelling en kenmerken 

PVA geogrid
PVA geogrid, geweven of gebreid van hoogmodulus polyvinylalcohol garens, wordt geleverd in rollen. In de rollen zit een stevige koker, waarin een buis schuift, die hangt u aan een evenaar in de kraan voor het manipuleren en gecontroleerd uitleggen.

Herkules geogrid
Herkules wapeningsstrips zijn uniaxiaal en hebben een treksterkte van 50 tot 1400 kN/m.

Voordelen 

U moet maar heel lage veiligheidsfactor opnemen in de stabiliteitsberekening voor wat betreft eventuele beschadiging tijdens de installatie en voor aantasting door de omgeving.

Uitvoering 
  • Leg de Hercules geogrid banen evenwijdig naast mekaar en zorg voor voldoende voorspanning.
  • Maak vooraf een gedetailleerd legplan, waarop de breedte en de lengte van de banen correct is weergegeven. Maak daarnaast een overzichtelijke tabel met lengte van de rollen die nodig zijn en hun overeenkomstige aantal. Voorzie een merkteken voor elk type (lengte) rol dat makkelijk herkenbaar is op het werk, bijvoorbeeld een kleurencode op de uiteinden van de kokers.
  • Leg, bij verankering in beton, een korte omslag rond één of meerdere wapeningstaven zodat een een S-vormige doorsnede ontstaat. De specifieke S-omslag genereert grote wrijvingskrachten, dus hoge verankeringssterkte.