Rijshout, wiepen

TexRijshout

Product Tabs

Productomschrijving
Omschrijving 

Texion Rijshout is een vlechtwerk van rijshout voor gebruik op zink- en kraagstukken. Texion levert Texion Rijshout (de wiepen) op maat en bevestigt het op een geotextiel met ingeweven lussen. Texion Rijshout wordt ook gebruikt als tuinscherm en wordt dan verticaal in een sleuf vastgezet.

Toepassingen 

Zinkstukken voorkomen erosie van bijvoorbeeld een rivierbodem op plaatsen waar een grote stroomsnelheid of turbulenties optreden. Kraagstukken beschermen oevers tegen de golfslag.

Klassieke zink- en kraagstukken kennen we al eeuwen. Ze bestaan uit meerdere lagen wiepen die haaks op elkaar zijn gelegd. De lagen binden we aan elkaar met touwen van sisal of polypropyleen. Tussen de lagen zit er meestal een laag van 10cm rijshout. Zo ontstaat er een houten constructie die kan drijven. 

Bij moderne zink- en kraagstukken worden de wiepen van rijshout vastgemaakt op een geotextiel dat in de fabriek op maat is gemaakt (bv. 40m x 20m) of dat ter plaatse door Texion wordt geconfectioneerd.

Samenstelling en kenmerken 

In het geotextiel zitten lussen geweven (bv. 1 m x 1 m), waardoor u touwen aan het geotextiel kunt vastmaken zonder het te doorboren of te beschadigen. Met deze touwen bevestigt u de wiepen strak aan het geotextiel.

De wiepen houden het geotextiel drijvend en strak, zodat het niet dichtklapt bij transport over water en wanneer u er breukstenen op gooit. Ze vormen ook het raster waarin de breukstenen vastliggen. Wiepen worden gemaakt van wilgentakken (rijshout). Dit zijn pioniersplanten die groeien in de ooibossen op de grens van land en water. Het soepele wilgenhout wordt geoogst en dan gedroogd in schoven. Daarna bundelen we de takken met speciale machines tot wiepen. We produceren de wiepen van Rijshout (omtrek en lengte) volgens uw specificaties.

Voordelen 

Texion Rijshout zink- en kraagstukken hebben belangrijke voordelen in vergelijking met de klassieke oplossingen:

  • een veel kleiner gewicht
  • een grote treksterkte (40 - 1600 kN/m)
  • een relatief klein drijfvermogen, waardoor er minder ballast nodig is vergeleken met een klassiek zinkstuk
  • een gronddichtheid die u kiest in functie van de grond die u moet beschermen.
Uitvoering 

Zink- of kraagstukken plaatsen we op deze manier:

  • Het zink- of kraagstuk maken we met behulp van Texion Rijshout en een speciaal geotextiel op een zate, een helling aan de oever.
  • Wanneer het afgewerkt is, trekken sleepboten het zink- of kraagstuk in het water.
  • Tijdens de kentering van het tij, zinken een ‘strekker’ en een ‘duwer’ het zink- of kraagstuk af. Deze schepen of pontons zijn verankerd (met anker of spudpalen) en voorzien van zinkbalken. Ze houden het zink- of kraagstuk in positie tijdens het afzinken.
  • Een steenstorter, met een trildek of met duw-schuiven, stort één of meerdere lagen breuksteen op het zink- of kraagstuk, waardoor het op de bodem (of de oever) op de juiste plaats terechtkomt.