Blokkenwand in ongewapend getrild beton met ingegoten geogrid

MSEWall®

Product Tabs

Productomschrijving
Omschrijving 

De MSEWall (Mechanically Stabilized Earth Wall) is een gewichtsmuur die verticaal grond keert, alternatief volgens een gegeven helling, of in trappen.

Samenstelling en kenmerken 

Structuur
De fabriek produceert betonnen elementen met daaraan verankerd een geogrid van het type uniaxiaal E’Grid. Deze betonnen elementen passen in mekaar via een typische tand- en groef verbinding.
Staat de onderste verbinding boven de bovenste, dan ontstaat een verticale wand. Het verschil in afstand van de dagzijde tussen de onderste en bovenste verbinding, samen met de hoogte van de blokken, bepaalt de helling van de wand. 

Afmetingen standaard Texion betonmallen 

Eigenschap Waarde
lengte 40 cm
hoogte 20 cm
diepte 25 cm

Plaatsing
De sterkte van het E’Grid, de lengte van de verankering en de afstand tussen de lagen onderling wordt gegeven door het ontwerp.

U stapelt de blokken en verbindt een geogrid, type unaxiaal E’Grid, aan het zelfde type geogrid dat in het betonblok zit verankerd.
Deze verbinding maakt u door een ‘bodkin’ doorheen de samenkomende mazen te weven. De efficiëntie van deze verbinding is zeer hoog maar is beter met een veiligheidsfactor van 1,10 te rekenen.

Niet elke blokkenrij dient verankerd te zijn met geogrid: de sterkte van het geogrid kan zo berekend worden dat slechts om de twee of drie rijen een verankering nodig is. Ideaal is een afstand van twee rijen, een grotere tussenafstand dan drie rijen wordt afgeraden.
Een goede verdichting is belangrijk, maar zware trilplaten dienen uit de onmiddellijke omgeving van het beton te blijven. Hier is afwerking met een hand trilplaat aangewezen.

Waar hydrostatische drukken kunnen optreden, plaatst u tussen de betonblokken en de aanvulgrond een laag draineermateriaal, bijvoorbeeld grind.

Voordelen 
  • keuze uit geometrisch vormen, gladde- of ruwe dagzijde
  • snelle en eenvoudige plaatsing
  • makkelijke verwerking in bochten en bij aflopende hoogte
  • beperkt gewicht per element
  • geen funderingspalen en heiwerk nodig
  • duurzaam
Advies 

Voor een eerste benadering van het ontwerp kan u gebruik maken van de TexionDesign Applet.
De werkwijze voor het plaatsen van grind achter de betonnen blokken wordt beschreven in publicaties, die op eenvoudige aanvraag worden toegezonden.